2016-06-17-Over-the-fence---FB-event-cover---3

 

 

Kulturno umetniško društvo Plac predstavlja brezplačni festival ‘OVER THE FENCE’, ki bo potekal na Metliški Koupi, od 3. do 7. avgusta 2016.

Poletje bomo odeli v barve hip hop kulture. Glavno vodilo tega projekta je medgeneracijsko povezovanje, učenje, sodelovanje med narodi bivše skupne države in zabrisovanje meja ter stereotipov med njimi preko mosta kulture in skupnega ustvarjanja.

Vabimo vas na 5-dnevni ustvarjalni oddih na prostem, kjer se boste lahko sprostili ob kreativnem dnevnem programu in reki Kolpi ter se naužili večernega kulturnega programa.

 


KAMPIRANJE:

Za vse obiskovalce festivala bo na voljo brezplačno kampiranje v senci krošenj ob lepotici Kolpi.

 

2016-07-21-Over-the-fence---plakat-A1---za-tisk-2

Dan kulinarike

Dan kulinarike_naslovnica_fb

 

Sredi junija, natančneje 18.6., bo na Metliški Koupi zadišalo po golažu! Športno društvo Križevska vas in Kud Plac organizirata Dan kulinarike, ki pa bo tudi športno in glasbeno obarvan.


Ob 11:00 se prične PRODAJA GOLAŽA, ki ga bodo skuhali kuharski mojstri iz Športnega društva Križevska vas. Porcija mesnega golaža s kruhom stane 5€.

Ob 12:00 vabljeni, da po golažu razdražene brbončice razvadite še z okusnimi izdelki lokalnih proizvajalcev, ki bodo na voljo na POP-UP TRŽNICI.

Ob 13:00 se bodo za lonci na TEKMOVANJU V KUHANJU GOLAŽA pomerili priznani in manj priznani kulinarični specialisti, t.i. golaž chefi. Prijave ekip, v kateri sta 2 kuharja, sprejema Robi na M: 040-889-294.
Prijavnina na ekipo znaša 10€, v katero je všteto 2kg mesa. Kuhalo se bo na plin, vsaka ekipa si priskrbi vso lastno opremo (kotel, gorilnik, plin, pribor…) in skrivne sestavine (čebula, začimbe,…).
Komisija, katere člani do dneva tekmovanja niso in ne bodo javno znani zaradi potencialnega obstoja korupcije in nepotizma, bo mastila brke oz. strokovno testirala tekmovalne golaže in podala kritične ocene glede na urejenost ognjišča, tehnološko pripravo ter okus in izgled golaža.
Če komisija ne bo snedla preveč, bo tekmovalni golaž na voljo tudi za zveste navijače.
Najboljši kuharji bodo nagrajeni s sponzorskimi darili!


Kdor ne zna sukati kuhalnice, zna pa igre z žogo, je ob 16:00 vabljen/a
na TURNIR V ODBOJKI NA MIVKI (3 na 3) ali na TURNIR V METLIŠKEM TENISU (2 na 2).
Prijavnina po ekipi za odbojko je 6€, po paru za metliški tenis pa 4€. Prijave pobira Matej na M: 041-801-305.
Vsi udeleženci turnirjev prejmejo za šankom GRATIS pijačo!

Za OTROKE bo na voljo otroški kotiček in slack-line.

Dan kulinarike bodo od 22:00 dalje popestrili pop & rock cover band Monika & the Band!

 

Dan kulinarike_plakat

Mesec Maj V MCM!

 

 

Vabljeni v Mladinski center Metlika v mesecu maju. Prirejamo kreativne delavnice in večerni program za mlade in mlade po srcu.

Sobotni program:

14. 5. – DAN ŠPORTA na Metliški Koupi (15.00) ; Potopis: POLJSKA (20.00)
20. 5. – 22. 5. – KUD Plac šank na Vinski vigredi
28. 5. – Predavanje: Ustvarimo si svoje delovno mesto (17.00)

 

Kresovanje na Metliški Koupi

Dan, ko prižgemo pomladni ogenj in soncu pomagamo, da se čimprej ogreje in zasije na vso moč!

Tradicionalno kresovanje in kurjenje kresa ni samo čaščenje praznika, ki izvira iz poganskih časov ali vizualno opozorilo, ki naj spominja na delavske pravice. Je dan prežet s športnimi in kreativnimi aktivnostmi in preživet v dobri družbi ob spremljavi zabavnega večernega programa.

Dnevni repertoar s pričetkom ob 15h:
– turnir v taroku (prijavnina 2€ na osebo,
nujno prijave na ziva.kocevar@kudplac.si)
– otroške delavnice
– balinanje
– odbojka na mivki
– metliški tenis
– retro igre (hula-hop, gumitvist, ristanc, slack-line)

Večerni #dokseneomaga doživljaji od 21:30 dalje:
– prižig kresa
– nastop Plesno društvo Krokar
– koncert The Chocolate Nipples

Poskrbljeno bo za žejne (z vinskimi, vodnimi, hmeljevimi, sadnimi napitki) in lačne (a la carte mesni in vegi meni).

Vabljeni na kresovanje v objemu kresnega ognja in belokranjske lepotice!

Kresovanje_16_plakat

Pustni karneval 20156

Metliška Gadja zalega jo bo zopet zagodla na velikem pustnem norčavem karnevalu! 6. pústnika se bodo šeme vseh vetrov združile v pustni povorki ter pred Turki obranile Metliko in prevzele metliško oblast iz rok župana.

Vabljeni vitezi, grofi, plemiči, hlapci, dekle, berači, kmeti, kmetice, čarovnice, kraljične, dvorne dame, lokostrelci, duhovniki, škofi, sodniki, nemški viteški red, Turki, dvorni norčki, žonglerji, meščani in vse ostale iskrive, radožive maškare!

Od 10. ure dalje v Mladinskem centru Metlika poteka šemljenje maškar. Na ploščadi TPC Gala se šeme zberemo ob 14:30. Ob 15:00 sledi otroška povorka po taktu Mestne godbe Metlika s prihodom na Trg svobode.

Sledi program Gadje zalege – Turki napadajo Metliko! Svoje vam bo imel za povedati slovenskega jezika sin, gospoda Trubarjeva, zažugal oblasti bo poveljnik Vojne krajine general Ivan Lenkovič in v turški opravi bo domačinke zašarmiral turški Sulejman Veličastni.

Po uspešni obrambi mesta pred vnovičnim turškim požigom sledi srečelov in otroško rajanje na placu z otroško animatorko Nikolino Lalič in na melodično podlago glasbenika Mihe Veseliča. V primeru lepega vremena bo postavljen napihljiv grad. Šeme so dobrodošle, da zapravljajo zasežene turške lire na srednjeveškem sejmu in da obiščejo šlogar’co Alenko, da jih obvar’je nadaljne nevarnosti.

Ob 19. uri se za velike šeme prične Gala pustni bal v Hotelu Bela krajina. Komisariat v postavi Gadje zalege bo okronal najboljše skupinske maske z od Turkov zaseženim bogastvom:

  1. izlet z mini busom v neznano
  2. adrenalinski park Podzemelj
  3. enodnevni spust po Kolpi

Gadja zalega, Društvo prijateljev mladine Metlika, Kud Plac, Mestna skupnost Metlika, Občina Metlika, Belokranjski muzej

Pustni karneval 2016