Dobrodošlica na slovensko-hrvaški meji

V Metliki, na slovenski strani mejne reke Kolpe, ki meji na Hrvaško, natančneje na lokaciji Metliške Koupe, so v soboto, 26. septembra, razkrili umetniško inštalacijo na temo po 2. svetovni vojni najštevilčnejše begunsko-migrantske krize, s katero se v 21. stoletju sooča stara celina, ki se je po dobrih 2 desetletjih odpiranja meddržavnih meja in širjenja šengenskega prostora začela zapirati sama vase.

avtor Miha Artnak

Avtor umetniške inštalacije سهلاًو أهلاً (Ahlan Wa-Sahlan) je vsestranski umetnik in oblikovalec vizualnih komunikacij The Miha Artnak (diplomant ALUO v Ljubljani, član ZEK Crew), ki je v sodelovanju s prostovoljci iz Kulturno umetniškega društva Plac izdelal in postavil tablo, ki izreka dobrodošlico v osmih tujih jezikih. Inspiracija za delo je vzklila iz oglasnega spota »Gostje prihajajo!« iz leta 1986, ki je bil del velike oglaševalske akcije »Slovenija, moja dežela«, kjer gospod v Logarski dolini postavlja tablo z napisom »Dobrodošli« v sedmih jezikih.

Artnakovi umetniški inštalaciji je tako dodan še 8. prevod, in sicer v arabskem jeziku سهلاًو أهلاً (Ahlan Wa-Sahlan), kar se izkazuje kot primer ustreznega odziva na aktualne begunsko-migrantske razmere in ne kot provokacija nasprotno mislečim.

avtor Božidar Flajšman 1
Sledilo je predavanje o aktualni begunsko-migrantski problematiki, ki ga je vodila domačinka Marjetka Pezdirc, univ.dipl. novinarka in anglistka, mag. mednarodne varnosti in terorizma ter dr. etnopolitičnih študij. Pezdirčeva je v predavanju izpostavila šablone diskurza “islamske nevarnosti”, v kontekstu katerega se odvija trenutni diskurz o migrantih, za katerega so značilni stereotipi, posploševanja, neutemeljene in nedokazane trditve, ki ne prispevajo k reševanju problema migracijskega vala, pač pa širijo strah in negotovost med ljudmi in radikalizirajo domač javni prostor, zaradi česar ljudje postanejo nestrpni ne samo do migrantov kot do soljudi, temveč tudi do sodržavljanov. »V prvi vrsti je predavanje zavzelo etično stališče, odsotnost katerega v današnjem času je več kot zaskrbljujoča. Zdaj ni čas, da zanemarimo vrednote, ki jih je človeštvo razvilo skozi dolgo zgodovino krvavih konfliktov, zdaj je čas, da pri teh vrednotah kategorično vztrajamo,« je zaključila Marjetka Pezdirc.

avtor Rudi Vlašič 2
Umetniška inštalacija, ki je obrnjena proti mostu, kateri povezuje slovensko-hrvaški mejni prehod na jugo-vzhodu Slovenije, bo na voljo na ogled mesec dni.

Dogodek so podprli:
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
Mladinski center Metlika
Občina Metlika
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport – Urad RS za mladino
Kulturno umetniško društvo Plac

Close Menu