KRESOVANJE

 

Že od nekdaj je v Metliki veljalo, da se kres ob prazniku dela, 30. aprila, odvija na griču nad mestom, poimnovanim Veselica. Ta tradicija je bila sredi 90. let prekinjena, zaradi nesrečnega spleta okoliščin. V društvu nam je po več kot 15. letih uspelo ponovno organizirati kresovanje na tradicionalni lokaciji. Do leta 2017 smo ga izvedli kar osemkrat. Da je bila poteza pravilna, nam je potrdila tudi obiskanost dogodka, ki je bila nad vsemi pričakovanji. Vsako leto privabimo preko 500 ljudi. Tako smo se v društvu odločili, da bomo s projektom nadaljevali in tako ohranjali metliško tradicijo živo.

Celotni dogodek je razdeljen na tri dele, in sicer na dnevni, večerni in otroški del. Skozi dan se odvijajo različne, že pozabljene športne aktivnosti, ki smo se jih igrali kot otroci (med dvema ognjema, badbinton, vlečenje vrvi, lokostrelstvo, samoobramba, gumitwist, hulahop), turnirji v družabnih igrah (balinanje, tarok). Večerni program je večinoma tradicionalno obarvan, vendar s primesmi modernega. Začne se z razglasitvijo zmagovalcev v turnirjih in nastopom Folklorne skupine Ivan Navratil ali Mestne godbe Metlika. Prižig kresa opravijo člani ostalih kulturnih društev Metlike. Program se zaključi z nastopom glasbene skupine. Otroški program je sestavljen iz kreativno-ustvarjalnih delavnic za najmlajše (izdelava lampijončkov, risanje s kredo, izdelava lovilcev sanj, …).

S kresovanjem želimo prebivalcem Metlike ponuditi raznolike kulturne in športne vsebine, želimo ohraniti metliško tradicijo, vključiti mlade v aktivno udejstvovanje v družbenem okolju, prispevati k manjšanju medgeneracijskih razlik, poskrbeti za druženje in zabavo, doseči aktivno participacijo tako mladih kot tudi starejših, spodbujanje zdravega načina življenja in športnih aktivnosti, informirati mlade o zgodovini mesta Metlika, ponuditi različne ustvarjalno-izobraževalne vsebine najmlajšim.


kresovanje 1Bonfire Celebration of Midsummer Day

There used to be a local tradition to lit a bonfire and dance to the music on the hill above Metlika. The roots of custom are in an ancient tradition of lighting bonfire, used as a signaling device, but later it served as a preservation of folk customs and now as a celebration of the first May, Labour Day. The custom slowly died away and KUD Plac decided to revive and upgrade the tradition. This event is held on 30th of April and now offers a wide range of retro sports, workshops for children, outdoor activites, street-ball, tarock and chess tournaments during the day, and lighting bonfire in the evening, a party with music, dance, regional foods and drinks.

Close Menu