Poročilo s Tedna kulture na Placu 2011

18. julij, ponedeljek

thumbnail_DSC_0227PrizoriščePrizorišče 168 ur pjur kultur so poplavile množice mladih in starejših ter z večernim klepetom in smehom pregnale tišino med stoletnimi zidovi hišic, ki obkrožajo trg v osrčju mesta Metlika, natančneje na Partizanskem trgu.

Otvoritev že 7. brezplačnega festivala TKNP 2011, ki je potekal od 18. do 24. julija, se je pričela s predstavitvijo letošnjega programa in s povabilom še na zadnje prijave na 18 kreativnih delavnic za najmlajše, mladino in tudi starejše.

thumbnail_DSC_0178Mladinska izmenjavaNa oder so se prišle predstaviti tudi mlade ekipe iz Srbije, Hrvaške in Makedonije, ki so po krajši predstavitvi napovedali, kakšno je njihovo poslanstvo (tj. izdelava klopc) obiska festivala v sklopu mladinske izmenjave "Mladi v akciji" ter projekta "Ustvari prostor – izdelaj klopco.", ki ga sofinancira Zavod Movit na Mladina.

thumbnail_DSC_0181Plesno društvo Krokar Čast uradne otvoritve je pred večstoglavo množico pripadla hip hop plesalkam iz Plesnega društva Krokar, ki so uprizorile poulični hip hop dance performans. Punce pilijo plesne korake pod vodstvom mentorice Ane Ljubanovič šele od oktobra 2010.

thumbnail_DSC_0200Karamelo santoNa oder so pompozno in glasno stopili argentinski latino loverji, 10-članska ritem-kitarska-trobilska skupina Karamelo Santo iz Mendoze, ki je v sklopu evropske turneje s svojevrstnim glasbenim slogom, tj. rock Cumbia, zelo razgrela občinstvo pred odrom! Fantje so dokazali, da so v 16ih letih delovanja postali zares največji argentinski glasbeni izvozni artikel!

Za posladek in zaključno dejanje 1. večera pa si je občinstvo ogledalo dokumentarni film TKNP 2010, ki so ga ustvarili udeleženci lanske multimedijske delavnice. Ta je v marsikateremu gledalcu prebudil lepe in nepozabne spomine, katere je zagotovo stkal tudi na letošnjem TKNP 2011.

 

19. julij, torek

thumbnail_7Šal za vesoljko...Na oder so prvi stopili različni recitatorji, ki so na nekonvencionalni, kabarejski način preko multimedijske, glasbene, plesne in literarne predstave predli niti poezije iz pesniške zbirke "Vesolje žalujko, veter žaluzije" poetinje Radharani Pernarčič v popolnoma nova avtorska dela, kar so poimenovali "Šal za vesoljko ali kaj bo zraslo iz kolovrata?".

thumbnail_1Dejmo Stisn't TeaterSledil je že težko pričakovani improvizacijski gledališki nastop Dejmo Stisn't Teater urbane nomadske ekipe, saj občinstvu bolj leži poštena doza komične igre in paleta vicev kot samosvoja interpretacija poezije. Fantje, ki so TKNP obiskali že vsaj 3x, so tokrat poleg drugih skečev z norim znanstvenikom, prevajalcem za gluhoneme in odpuljenim voditeljem, na pobudo zvitih idej publike uprizorili še češko socialistično dramo, nemški trdo-erotični film in indijski muzikal. Ja, v nizu improvizacijskih disciplin bi morala cenzura konkretno biti na delu, a je zopet zatajila! Nič ne de, zato pa je bilo toliko več napadov nalezljivega smeha!


20. julij, sreda

thumbnail_7aBarbara SršenSredin večer je minil v poučnem monologu priznane slovenske predavateljice o makrobiotiki Barbare Sršen, ki nadgrajuje svoje znanje o umetnosti zdravega in dolgega življenja pri svojem učitelju v Zagrebu. Če bi človek živel po načelih makrobiotike, bi lahko doživel tudi 160 let. Nauk celotnega predavanja je, da živimo zdravo življenje s tem, da jemo zdravo nepredelano, živo hrano, torej tisto, ki nam jo ponuja določen letni čas. Izogibati se moramo mesu, mleku, tobaku in kavi ter razhudnikovkam, predvsem pa ne smemo pozabiti na gibanje in iskati mir v duši. Le tako bodo naši organi v sožitju s petimi elementi kitajske tradicionalne medicine (srce – ogenj, vranica – zemlja, pljuča – kovina, ledvica – voda in jetra – les) in posledično telesa polna energije.

thumbnail_nikaVse najboljše Nika...Sledilo je interno presenečenje članov Kud Plac, in sicer so dolgoletni članici Niki pripravili sladko rojstnodnevno presenečenje. Podarili so ji šopek rož in se posladkali s torto panacotta, ki so jo izdelali udeleženci kuharske delavnice pod vodstvom mentorja Iztoka Krajnca.

thumbnail_krampRobert Jukič in KrampVečer se je zaključil z ležerno intimnim klubskim koncertom Roberta Jukiča in spremljevalne skupine Kramp. Glasbeni outsiderji so v živo predstavili emulzijo westerna in jazza. Iz zadnjega albuma Dobrote iz skrinje zarote so 2x zaigrali tudi pesem "Trese se trese", ki je med drugim tudi glasbena podlaga radijske in televizijske reklame 7. festival TKNP 2011.

 

21. julij, četrtek

Iz dneva v dan je bilo na festivalu TKNP 2011 bolj živahno! Četrtkova noč je bila nekakšna ponovitev otvoritvenega večera, ko so občinstvo razgreli argentinski latino loverji Karamelo Santo.

thumbnail_kovcekKovčekZačeli smo mirno. Na stopnišču sredi trga sta Gašper Jarni in Suzana Grau s Kovčkom v roki potovala po atomskem veku. Gre za igro po literarni predlogi Atomski vek avtorja Vladimirja Pavšiča, bolj znanega po partizanskem psevdonimu Matej Bor. V 14 postajah sta iskala posameznikov eksistencialni smisel in se na cilju razvila v sočutna bitja.

Kud Plac ekipa je na oder povabila tabornike iz Belgije in jim izročila simbolično darilo, in sicer veliko fotografijo celotne belgijske ekipe, kot v zahvalo za pomoč pri postavljanju festivala, za prijetno druženje, animiranje obiskovalcev, gradnjo dvonadstropnega sedišča, sladko peko vafljev in palačink. Taborniki so svojo zahvalo predali v obliki francoske pesmi o svobodi in z željo, da se še kdaj vrnejo na festival TKNP, kjer so se imeli res nepozabno.

thumbnail_ravnicaRavnicaOder je zasedlo 6 tamburašev iz Novega Sada (Srbija) preigrava gipsy, jazz, swing, pop in narodno glasbo z misijo, da plemeniti inštrument "tamburo" približajo mladim in s formiranjem svojega stila muziciranja darujejo skromni doprinos tradiciji tega plemenitega inštumenta. Med obiskovalci se je trlo mladih in starejših, ki so uživali v pesmih vseh žanrov. Grupa Ravnica so med drugim zapeli in zaigrali pesmi Michaela Jacksona, Stinga, skupine Manu Chao, Vaya Con Dios, Papa Americano, ... 2 pesmi je z zapeljivimi gibi popestrila še izvrstna mlada orientalska plesalka Ivana Paun iz Črnomlja. Fantje je niso odnesli brez trojnega "bisa", takrat pa so na odru z njimi noreli tudi belgijski taborniki in ekipa Kud Plac. Odlična muzika, super publika in nora noč za nami!


22. julij, petek

thumbnail_yugoMednarodni večerKoncertno dogajanje se je preselilo izza grada na dvorišče na veliki oder, na prizorišču pa je potekal tudi mednarodni večer Srbov, Makedoncev, Hrvatov in Slovencev (projekt Mladi v akciji), ki so za občinstvo pripravili tradicionalne dobrote v trdnem in tekočem stanju, s katerimi so razdražili in potešili mimoidoče želodčke.

thumbnail_intruderIntruderPublika se je najprej ogrevala ob elektro-pop ritmih beograjske skupine Intruder, za katere je bil to prvi koncert na slovenskem odru! Zasedbo sestavljajo Nebojša (klaviature), Ivan (mix), Schmee (kitara), Vrza (kitara), Boris (bobni) in Ivana, pevka z emocionalnim soul vokalom. Elektronska glasba, energične melodije, atmosferični ritmi in seksipilen glas so dokazi, da imajo Intruder svetlo prihodnost tudi na slovenskem glasbenem trgu.

thumbnail_lineoutLine outOb nastopu somborske skupine Line Out iz Srbije se je že stopnjevalo pričakovanje headliner-ja večera, a vseeno je multi-inštrumentalna nadarjena zasedba pritegnila vso pozornost publike, ki je ob groovy, dub, funk melodijah in eksplozivnih zvokih zamigala s telesi v glasbi brez meja. Vladimir (bobni), Milan (bas), Zoltan (kitara), Boris (kitara) in Jovana (vokal) so prvič prebili slovenski led in si zagotovo ustvarili pot do glasbenih zvezd onkraj srbske meje! S talentom, ki ga premorejo in z občutkom, kako ustvarjati odlično glasbo, so jim vrata v svet definitivno na široko odprta!

thumbnail_edomajkaEdo MaajkaIn seveda, kot v Bosni paše "baklava nakon jela" tako je pasal za zaključek večera vrhunski rap performance velike hiphop kolovodje Edo Maajka, ki se mu je pridružil talentirani glasbeni kolega Frenkie. Dvojna doza energičnih rap besedil, odličnega beata in kakovostnega hiphopa je poskrbela, da se je na prizorišču festivala trlo okrog 1000 ljudi, ki so bili sinhronizirani z vsakim Edovim gibom.

 

23. julij, sobota

thumbnail_brenclbandaBrencl bandaZa uverturo so nastopili mladi prekaljeni glasbeni mački Brencl Banda, ki so z obilo humorja in razposajenostjo predstavili dediščino domačih in tujih ljudskih izročilih in melodij s slovanskim pridihom. Iz tradicionalnih inštrumentov so izvabljali unikaten zvok in sestavljali virtuozne sprehode po notnih črtovjih.

thumbnail_terafolkTerrafolkEtno muziciranje je nadaljevala etno-burkaška zasedba Terrafolk, ki si je za čarobnost in virtuoznost slovenskih in tujih melodij, ki jih je izvabljala iz inštrumentov, zaslužila vso spoštovanje. Vroče temperamente, vesele, pa tudi otožne skladbe, s hudomušnimi teksti so nas s svojo spontanostjo preplavile z energijo.

thumbnail_kawasaki3pKawasaki 3PIn kot zadnji nastopajoči na 7. festivalu TKNP 2011 je bila fenomenalna osmerica Kawasaki 3P iz Zagreba, ki so s ska-punk ter rock glasbenim slogom, z močno trobilno sekcijo, z izvajanjem vragolij, iskreno šankovsko poezijo in s samoironičnim humorjem na odru izpeljali spektakularni koncert! Pri nas manj znana, a na Hrvaškem že zelo priznana in uveljavljena skupina, se bo zagotovo še vrnila v Slovenijo.

In tako se je noč prevesila v zadnji dan najlepšega, a najkrajšega tedna na najlepšem placu na svetu h koncu...


24. julij, nedelja

V tednu dni so se čez dan razvrstile različne kreativne delavnice, 4 delavnice za najmlajše in 14 za mladino in starejše. V delavnicah je vsakodnevno aktivno ustvarjalo več kot 150 ljudi, med njimi je bila najmlajša udeleženka 4-letna Luna, ki se je pridružila delavnici baleta.

Na zaključni dan festivala je potekala predstavitev vseh 18 delavnic, ki so potekale od 19. do 24. julija na različnih lokacijah v starem delu mesta Metlika. Program je povezovala moderatorka Alenka Tomašič. Delavnice (pod vodstvom mentorjev) so bile: makrobiotična (Barbara Sršen), mozaik (Davorin Slana), kuharska (Iztok Krajnc), izdelaj klopco (Tilen Sepič), vj-ing (Boštjan Božič), filmska in fotografska 1 (Lucijan Kranjc), fotografska 2 (Jurij Puc), orientalska (Ivana Paun), etno-folklorna (Filis Sinanoska), stripovska (Domen Finžgar, Matej Kocjan), skejtanje (ŠD Kriza), grafitarska (Zek Crew), jam session (Intruder), multiustvarjalna (Jelena Dragutinović, Tea Judnič), pravljice s Kočotom (Boštjan Kočevar), balet (Maja Pruščević), živimo z reko Kolpo (Sara Milkovič, Jaka Šikonja, Dina Pruščevič, Peter Štubljar).

Modno revijo mlade kreatorke unikatnih oblačil in nakita Marine Car smo si ogledali v video izvedbi, katerega avtorica je Danica Badovinac.

Udeleženci so na delavnicah skuhali obroke za več kot 500 ljudi, izdelali krasne mozaične plošče, sestavili 8 eko lesenih klopic, ob večerih VJ-ali na grajsko pročelje, zrisali in spisali stripe, fotografirali dogajanje na festivalu in imeli profesionalne shootinge z modeli, jamali s skupino Intruder, odkrivali ali je reka Kolpa pitna, prebirali pravljice, izdelali Pošastograd, zrisali barvit TKNP grafit na osivelo steno, skejtali po placu in novi skate rampi, plesali piruete, trebušne plese, makedonsko in užičko kolo, okušali makrobiotično hrano in posneli dokumentarni film 2011, ki bo predstavljen na 8. festivalu TKNP.

V odličnem festivalskem vzdušju so uživali mladi taborniki iz Belgije, ki so izpeljali projekt izdelave tribune, pekli vaflje, palačinke, izdelovali eko izdelke, predstavili svoje pesmi in igre. V sklopu projekta Mladi v akciji Zavoda Movit na Mladina pa je 20 mladostnikov iz Makedonije, Srbije, Hrvaške, Črne Gore in Italije sodelovalo pri izdelavi klopic in izpeljalo mednarodni večer z njihovimi okusnimi domačimi dobrotami v trdem in tekočem stanju.

Ergo, 7. pravljični in brezplačni poletni festival TNKP je več kot uspešno za nami. Organizatorji iz Kulturno umetniškega društva Plac smo zadovoljni z uspešno obiskanim festivalom, saj se je na placu zvrstilo okrog 5000 ljudi. Publika je odlično sprejela vrhunski večerni program in kakovost, raznovrstnost delavnic s preprostimi, a strokovnimi mentorji.

Ob tej priložnosti bi se zahvalili vsem, ki ste bili z nami ter za podporo občini Metlika in sponzorjem (Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za šolstvo in šport, ŠOU v Ljubljani, Klub belokranjskih študentov, Vaš kanal, Plesno društvo Krokar, Radio 1 Odeon, Belokranjec, JSKD, 1188, Zavarovalnica Tilia, SKB, Program "Mladi v akciji", Movit, Grajska klet, Mladina, Evropsko leto prostovoljstva 2011, Status, Prelet, Renault Vrtin, Strojplast, NBM s.p., BQ, Adriatic Slovenica, GTM, Viga, Gostinstvo Sodec, Kamp Primostek, Kambič laboratorijska oprema, Domači vrt, Vizir, JK Zvok in luč, Partner, Gostilna Muller, Gorenje, Beti, Plut Jože, Bruma – Matija Brunskole, Optika M – Marko Bosiljevac, Repromat, Evrostroj, Mojstrovina narave, Zavarovalnica Triglav).

Katapult v paralelni svet kreativnih delavnic, pestrega glasbenega, gledališkega in poučnega večernega programa nas je izstrelil v vrtinec ustvarjalnosti in nam omogočil tkanje novih prijateljstev ter spominov. Odkrivanje skritih talentov, ustvarjanje, pustiti zadržke, občutiti brezbrižnost in izraziti čustva, oživeti staro mestno jedro, ponuditi pobeg iz dolgočasnega vsakdana, širiti kulturna obzorja in prebuditi ekološko osveščenje, delovati prostovoljno in neprofitno so nekateri od ciljev, ki jih uspešno dosegamo in želimo tudi v prihodnje.

Fotogalerija


Share
Vi ste tukaj TKNP Teden kulture na placu 2011 Poročilo s Tedna kulture na Placu 2011