Delavnice TKNP 2011

Kreativne & brezplačne "vsak najde nekaj zase" delavnice

Zbudi svoje telo in pokliči možgane s paše ter odkrij svoj skriti talent, obenem pa spoznaš nove ljudi, stkeš prijateljstva, razširiš svoja obzorja, narediš nekaj kreativnega zase in za družbo ter s tem popestriš okolje, v katerem živiš!

Prijavi se preko spletnega obrazca,  izbiraš pa lahko med naslednjimi delavnicami (možna prijava na več delavnic):


DELAVNICA O MAKROBIOTIKI

Termin: 21.7. Ura: 17:00 – 20:00 Lokacija: stavba Kmetijske zadruge

Barbara SršenMentorica Barbara Sršen je priznana predavateljica o makrobiotiki. Kaj je hrana za življenje in kaj je hrana, ki daje energijo, proučuje v sklopu makrobiotike. Nepravilna prehrana, skupaj s psihičnimi stresi, pomaga pri pojavu bolezenskih stanj na telesu. Makrobiotika je umetnost zdravja in dolgega življenja, je življenjski nazor, ki nas popelje do fizičnega, mentalnega in duhovnega zdravja in ga tudi vzdržuje.

Na delavnici bomo spoznali zanimiva dejstva o delovanju telesa, prebavi in presnovi hrane, o učinkih zdravil in živil na naše telo, o energiji, ki jo imajo različna živila, o polarnosti yin in yang v hrani, življenju in okolju ter o petih elementih kitajske tradicionalne medicine in njihovem vplivu na naše življenje. Sledi poseben način priprave jedi iz ekoloških, svežih živil z veliko začimbami, kar bomo udeleženci na koncu poskusili in domov odnesli zanimive ter okusne recepte.

 

MOZAIK DELAVNICA 

Termin: 19.7. – 23.7. Ura: 17:00 - 19:00 Lokacija: ŠOTOR 1

Davorin SlanaMentor Davorin Slana je končal Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo ter je v letošnjem študijskem letu absolvent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Užitke študentskega življenja je okušal tudi na izmenjavi v Italiji. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, ilustracijo, oblikovanjem, scenografijo in fotografijo. Ustvarja in živi v Ljubljani. Zelo ljub mu je rek »Kreativnost potrebuje pogum« enega izmed največjih umetnikov 20. stoletja, Francoza Henri-ja Matisse-a.

Mozaik (it. Mosaico, gr. Museios) je povezana ornamentalna ali figuralna slika sestavljena iz mnogih barvnih kamnitih, keramičnih ali steklenih ploščatih koščkov različnih oblik, pritrjenih z lepilom ali malto na površino. Spoznali bomo različne tehnike izdelave mozaika, se na začetku posvetili samemu oblikovanju in načinu razporeditve koščkov, ki mu pravimo "andamento". Uporabili bomo predmete kot so cvetlični lonci, glinene posode, lesene podlage, mize in iz oglatih črepinj pričarali zavoje ter priklicali gibanje. Tisočletja stara umetnost bo okrasila tudi kakšno staro metliško okrušeno škarpo ali steno.

 

KUHARSKA DELAVNICA

Termin: 19.7. - 23.7. Ura: 17:00 – 19:00 Lokacija: na Placu

iztok krajncMentor Iztok Krajnc je kuhar v ljubljanski gurmanski restavraciji, kjer nadgrajuje svoje znanje pod vodstvom najbolj priznanega slovenskega kuharskega velemojstra, chef Janez Bratovž. Doživel je tudi srečanje z največjim še živečim kuharskim velikanom - Joel Robuchon, človek s 26-imi Michelinovimi zvezdicami! Iztok nas bo razvajal z domačo, balkansko, mediteransko, eksotično azijsko hrano in nas naučil, kako iz skromnih sestavin ustvariti bogato in očem všečno pojedino!

Da, kuhali bomo! Po placu bo tako dišalo, da se bodo udeležencem delavnic, mimoidočim, nastopajočim in naključnim firbcem cedile sline! Brbončice na jezikih in nosnice bodo razdražene od eksotičnih in domačih okusov ter sladko-kislih in žar vonjav! Za vse, ki smatrajo ponev in krožnik za slikarsko platno, za vse, ki niso radi lačni in za vse tiste, ki enostavno ljubijo kuhanje, je udeležba na delavnici obvezna!

 

DELAVNICA "IZDELAJ KLOPCO"

Termin: 19.7. – 23.7. Ura: 15:00 – 19:00 Lokacija: ŠOTOR 2

tilen sepičMentor Tilen Sepič končuje študij industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in je član oblikovalske skupine Rompom. Ustvarja in nabira izkušnje v najrazličnejših oblikah kreativnega udejstvovanja v polju produktne fotografije, oblikovanja interierjev in pohištva, javnih inštalacij, scenskih postavitvah, interakcijskih umetniških projektih ter novomedijski kulturi. Njegova naloga bo skupaj z udeleženci delavnice načrtovati klopce ter jih lastnoročno izvesti na načine, ki omogočajo stabilnost, lepoto ter čim več kreativnosti in zabave ob delu.

V času TKNP 2011 se bo izvajala mladinska izmenjava "Ustvari prostor – izdelaj klopco", ki je sofinancirana s strani Zavoda Movit na Mladina (program Mladi v akciji), zato se bodo udeležencem delavnice pridružili udeleženci izmenjave. Skupaj bomo izdelali 10 klopic, katere bomo podarili Občini Metlika in jih v nedeljo postavili na ustrezne lokacije ter tako prispevali k lepši podobi mesta in okolice. Idejo za projekt smo dobili v društvu Kud Plac, saj je namen delovanja oživitev starega mestnega jedra, krepitev ekološke zavesti in kreativno delo.

 

VJ-ING DELAVNICA

Termin: 22.7. – 23.7. Ura: 16:00 – 17:30 Lokacija: MC

Število udeležencev: max. 6 Starost udeležencev: min. 14 let

boškoMentor Boštjan Božič je samostojni kulturni delavec in video umetnik, avtor in izvajalec video vsebin ter VJ rezident v plesnih klubih ter na drugih glasbenih dogodkih. Je soustvarjalec ekipe video artistov v društvu Artodoks, ki s svojimi video performansi in instalacijami deluje že 13. leto. Izvedel je vrsto lastnih projektov ter sodeloval s priznanimi umetniki in ustanovami. Svoje znanje rad predaja na mlajše generacije, s katerimi odkriva tudi zanj nove načine in pristope na poljih video umetnosti.

Udeleženci delavnice lahko pričakujemo, da bomo dobili celoten vpogled v delo VJ-a, tako v delo avtorja video clipov kot njenega izvajalca in se tako seznanili z vsemi stopnjami produciranja videa. Spoznali bomo programsko opremo za VJ-anje, se naučili rokovati z video mešalno mizo in z midi orodji za upravljanje programske opreme. Na dnevnih delih delavnice posnet in pripravljen video material iz okolja, kjer festival poteka, bo v času nočnega dela delavnice projeciran na grajske zidove kot avdio-vizualna kulisa glasbenemu dogodku.

 

FILMSKA DELAVNICA

Termin: 19.7. – 23.7. Ura: 17:30 – 19:00 Lokacija: na Placu in MC

Število udeležencev: max. 5 Starostna omejitev: min. 15 let

lucijan kranjcMentor Lucijan Kranjc je 20-letni študent Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je fotograf in član dua How do I Computer, ki je poznan po inovativni uporabi prostorskih vizualijah v živo, katere povezujejo z gibljivimi slikami.

michaela selmaniMentorica Michaela Selmani je tista, ki v lila navalu izbere zeleno. Je študentka Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter je članica Kud-a Trajna Trajna. Piše svoj blog, kjer izliva nastalo prozo in poezijo ter obožuje pogled skozi objektiv kamere.

V navezi s fotografsko delavnico 1 se bomo udeleženci naučili osnovnih likovnih prvin in odkrili tehniko filma. Snemali bomo kratek film na temo dogajanja na kreativnih delavnicah, ki bodo potekale vsakodnevno na festivalu TKNP 2011 ter ga predvajali na zaključku festivala.

 

FOTOGRAFSKA DELAVNICA 1

Termin: 19.7. – 23.7. Ura: 16:00 – 17:30 Lokacija: na Placu, MC

Število udeležencev: max. 10 Starostna omejitev: min. 15 let Potrebščine: fotoaparat

lucijan kranjcMentor Lucijan Kranjc je 20-letni študent Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je fotograf in član dua How do I Computer, ki je poznan po inovativni uporabi prostorskih vizualijah v živo, katere povezujejo z gibljivimi slikami.

Udeleženci fotografske delavnice z začetnim programom bomo spoznali fotografsko opremo in njene funkcije ter osnovne likovne prvine in tehniko fotografije. S pridobljenim znanjem bomo ustvarjali fotografije na temo kreativnih delavnic in večernega programa ter na koncu opravili konzultacije o posnetih fotografijah.

 

FOTOGRAFSKA DELAVNICA 2

Termin: 19.7. - 23.7. Ura: 17:30 – 19:00 Lokacija: na Placu, MC

Število udeležencev: max. 12 Starost udeležencev: min. 15 Potrebščine: fotoaparat

Jurij PucMentor Jurij Puc je Slovenec in Argentinec v enem, svetovni popotnik in nekdaj študent arhitekture, ki je nadaljeval študij in diplomiral na filmski akademiji FAMU v Pragi. Danes dela kot predavatelj in svetovalec za fotografijo na Visoki šoli za storitve v Ljubljani, promovira višanje standarda fotografskega medija in se ukvarja z likovno teorijo, vizualnimi komunikacijami, oblikovanjem in 3D animacijo.

Že na TKNP 2010 je podajal osnovno znanje mladim zagriženim fotografom, ki so z navdušenjem odpirali in zapirali zaslonko 24/7! Letos bo sledila nadgradnja lani pridobljenih veščin, zato vabimo v delavnico vse, ki imajo izkušnje s fotografijo in bi radi poleg malih fint spoznali tudi velike skrivnosti fotografije kot je npr. „photoshop“. V sklopu delavnice bo opravljen „photo session“ s prav posebno in lepo damo, ki bo koketirala s tvojim zoomirajočim objektivom. Te mika?


DELAVNICA ORIENTALSKEGA PLESA

Termin: 19.7. – 23.7. Ura: 17:30 – 19:00 Lokacija: ODER 1

Število udeležencev: max. 10 Starost udeležencev: min. 15 let

sanela hajdićOrientalski-trebušni ples ima korenine nekje pod egiptovskimi piramidami. Znan je pod imenom raqs sharqi, kar pomeni "ples iz Orienta". V času faraonov so ženske z vrtenjem trebušnega predela telesa dosegle zamaknjeno stanje, kar so imenovali obsedenost z energijo boginje Hator. Mentorica Sanela Hajdič ima za sabo že štiri leta intenzivnih tečajev orientalskega plesa, danes pa se intenzivno ukvarja s tribal fusion stilom orientalskega plesa. S svojim plesom želi ljudem podariti simbiozo energij, kreativnosti in idej plesalke potopljene v mistično doživetje, v kateri telo začnemo dojemati kot glavni inštrument za kreiranje vizualne podobe glasbe

Ples opeva žensko plodnost in njeno povezanost s telesom. Sprva bomo spoznali osnovne gibe za področje ramenskega obroča, rok in vratnih mišic ter predel prsnega koša. Nato bomo izvajali gibe trebušnih in hrbtnih mišic, tj. trebušni ples. Sledi vadba z zadnjim predelom telesa, s poudarkom na bokih in nogah, saj je to za ples ključnega pomena. Ozavestili bomo postavitev in gibanje plesalke v prostoru, dodali geste ornamentalne narave in preko koreografije združili vsa osvojena znanja v smiselno celoto, ki jo bomo predstavili na zaključnem večeru.

 

ETNO-FOLKLORNA DELAVNICA

Termin: 19.7. – 23.7. Ura: 19:00 – 20:30 Lokacija: na Placu

Število udeležencev: max. 20 Starost udeležencev: min. 12 let

filisMentorica Filis Sinanoska je Makedonka, doma iz Skopja. Zadnje leto živi v Sloveniji, kjer piše diplomo in zaključuje študij etnomuzikologije. Na področju etnokoreologije in etnoorganologije ima veliko znanja in izkušenj. Je tudi glasbeni teoretik in pedagoginja.

Na delavnici se bomo udeleženci učili plesati balkanske folklorne plese, peti pesmi ter preko teh etnoloških izročil spoznavali druge kulture in običaje ter odkrivali nastanek določenih pesmi in plesov. Z roko v roki bomo sklenili kolo, podmazali glasilke za lepši pevski glas in preko plesa, glasbe in pesmi potovali do Balkana.

 

STRIPOVSKA DELAVNICA

Termin: 19.7. – 20.7. Ura: 16:00 – 17:30 Lokacija: ŠOTOR 1

Število udeležencev: max. 14

stripMentorja Domen Finžgar in Matej Kocjan – Koco sta del ekipe legendarne revije Stripburger, ki je v začetku želela združevati strip, fotografijo, grafiko, film in glasbo, nato pa je postala prava stripovska revija. Matej je diplomirani pedagog likovnega pouka, vodi delavnice stripa, poleg objav v tujih in domačih revijah, je izdal samostojni album in stripovsko slikanico Maček Omar. Domen je mlad stripovski artist, deloholik, game dizajner in glasbenik. Prejel je že veliko nagrad za svoje stripe. V prostem času pleše tango in hodi po slovenskih gorah.

2-dnevna Stripburgerska delavnica je namenjena začetnikom in nudi kompleksen vpogled v stripovsko ustvarjalnost. Delavnica obsega kratko predavanje o zgodovini stripa, predstavitev delovnega procesa (dramaturgija, vizualizacija, skica, postavitev na stran, čb izdelava) in možnosti uporabe sodobnih grafičnih medijev, izvedbo stripovskega jam sessiona ter izdelavo lastnega mini stripa.

 

DELAVNICA SKEJTANJA

Termin: 20.7. – 21.7. Ura: 16:00 – 17:30 Lokacija: na Placu

kriza teamSkejterske trike nas bodo učili adrenalinsko odvisni in spontani fantje iz novomeškega Športnega društva Kriza. Že v srednješolskih letih so fantje mamam parali živce z izvajanjem ekstremnih športov kot so BMX-anje, deskanje po celcu, skejtanje… Danes se z večjo vnemo posvečajo le skejtanju. Svojo ljubezen po adrenalinu so prenesli na filmske trakove, saj snemajo že 5. film Kriza, ki prikazuje skejt trike, art in lifestyle shote. Organizirajo tudi tekmovanja v športnem parku na Loki v Novem mestu. Morda bo tam ob prvi priliki tudi kakšen udeleženec te delavnice?

Imaš dilco? Ne? Ni panike, vseeno se nam pridruži! Doza testosterona in adrenalina nas bo pognala po klancih, drogovih, čez ovire in po stopnicah! Fakie, flip triki, slides, grinds, pivot, tailside, kickflip, nose of the boards, lip triki, quarterpipes… Na začetku plašni koraki, potolčena kolena, lovljenje ravnotežja, a z vztrajnostjo in trudom se daleč pride!

 

GRAFITARSKA DELAVNICA

Termin: 19.7. – 23.7. Ura: 17:00 – 19:00 Lokacija: na Placu

Število udeležencev: cca. 10 Starost udeležencev: min. 12 let

grafitLeta 2001 zbrano ekipo Zek Crew z 9-imi barveljubečimi entuziasti bodo na grafitarski delavnici predstavili Aleš Arnež, Žiga Aljaž, Miha Artnak, Žiga Artnak in Marko Potočnik. To so pionirji slovenske ulične umetnosti, ki za marsikatero grafiko, matrico, ilustracijo, za celostno grafično podobo žrtvujejo več ur premišljenega dela. Za svoje delo so prejeli nagrade na DOS, SOF in nagrado Brumen Grand Prix. Povezujejo domiselnost, humor in nevidene ideje v novodobne grafitarske stile, a ne pozabijo pustiti sled svoje tradicije.

Seznanili se bomo z zgodovino ustvarjanja s spreji in šablonami, se naučili risanja grafitov, spoznali bomo materiale, tehnike in male skrivnosti sprejanja, ki pripomorejo k boljšemu končnemu rezultatu. Vsak posameznik bo aktivno izdeloval in sodeloval s članom Zek Crew ekipe v vseh procesih nastajanja grafita od ideje do izvedbe ter usklajevanja med udeleženci. Tokrat bomo pustili trajen pečat na metliški sivo-osameli steni!


JAM SESSION DELAVNICA

Termin: 21.7. – 23.7. Ura: 16:00 – 17:30 Lokacija: ODER 2

jamsession intruderMentorji delavnice so srbska skupina Intruder. Band je nastal v začetku 90-ih. Takrat so eksperimentirali z elektronsko glasbo in z njenimi podžanri kot so techno in drum'n'bass. Danes ustvarjajo elektro pop glasbo, ki je po svoji strukturi energičnega zvoka, emocionalna, jazzy in atmosferična.

Jam session bomo izvedli s člani skupine Intruder. Gre za muzikalno dejanje, ki označuje medsebojno druženje glasbenikov, kateri se sestanejo z namenom, da bodo igrali improvizirano glasbo brez predhodnega dogovarjanja. Jam session se uporablja kot način razvijanja novega glasbenega materiala in vzpodbuja glasbeno ustvarjalnost in kreativnost mladih. Let's jam!

 

 

 

 

Poskrbeli smo, da bodo otroci iz vrtca in osnovne šole med poletnimi počitnicami z udeležbo na kreativnih delavnicah kravžljali svoje možgančke, pokukali izven svojih okvirjev razmišljanja, razvijali spretnosti in dali staršem vsaj nekaj ur oddiha.

Njim namenjamo naslednje delavnice:


MULTIUSTVARJALNA DELAVNICA

Termin: 19.7. – 23.7. Ura: 17:30 – 19:00 Lokacija: ŠOTOR 1

jelenaJelena Dragutinović in Tea Judnič sta del kolektiva Miss Alota Trash, ki ustvarjalne delavnice združuje z reciklažo. Mentorici sta imeli razstavi v galeriji Tukad Munga v Ljubljani in na festivalu WTC na Celjskem gradu. Že leta delata scenografijo za feminističen festival Rdeče zore, sodelovali pa sta tudi na feminističnem festivalu Vox feminae v Zagrebu.

Da znajo biti smeti koristne in uporabne, bo dokazala ta multiustvarjalna delavnica, ki hodi z roko v roki in v štric z reciklažo. Iz odpadnih materialov, starih predmetov, polomljenih izdelkov, polivinila in kartona bodo otroci kreirali umetnost, s tem pa se bo našim najmlajšim približala zavest o ohranjanju našega planeta na zabaven način. Otroško domišljijo spodbudimo v tej smeri, da iz smeti vidijo nekaj več in iz njih sami naredijo uporabne izdelke.


Delavnica "Pravljice S kočotom"

Termin: 19.7. – 23.7. Ura: 19:30 – 20:30 Lokacija: ODER 2

Udeleženci: metliški podmladek

kočoBoštjan Kočevar, bolj znan kot Kočo, je svobodna duša! V prostem času postane pisec poezije in proze, sodeluje na bralnem maratonu, na srečanju pesnikov in se udeležuje nastopov po jugovzhodu Slovenije. Pesmi piše že od 8. leta, danes pa jih objavlja v različnih publikacijah in v zborniku literarnega kluba Metlika. Kot ustanovitelj društva Zbiratelj je zagrizen filatelist in numizmatik.

Ko si zajčki umijejo zobe, je čas za nenavadne pravljice. To so Kočotove pravljice polne skrivnostnih, a nič hudih duhcev, pisanih oblakov, sladkih hišic in nenadnih vzklikov veselja ter čudnih krikov presenečenja, ki bodo potunkale naš metliški naraščaj v ocean poln domišljije in jih zazibale v globok spanec.


BALETNA DELAVNICA

Termin: 19.7. - 23.7. Ura: 17:30 – 19:00 Lokacija: ODER 2

Število udeležencev: max. 15 Starost udeležencev: 4 – 7 let

majaMaja Pruščević je domačinka. Po zaključku na OŠ Metlika je nadaljevala izobraževanje na Umetniški gimnaziji, plesna smer, kjer je vzgajala svoj plesni talent. Danes pridno študira slovenistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani in trenira plesno zvrst reggeaton. Še vedno pa se vrača k svoji prvi ljubezni, k baletnim korakom, ki jo vedno znova popeljejo v pravljični svet.

Balet (it. ballo – ples) je vrsta plesa, v katerem vitka punca v figo spetimi lasmi ob glasbeni spremljavi stopiclja po prstih kot srna in se nam zdi kot da nad odrom lebdi kot milni mehurček. Kdo bi si mislil, da so nekoč v baletu nastopali tudi konji! Balet omogoča otroku celovit telesni in duševni razvoj.

Na delavnici si bomo nadeli tutu in spoznavali elemente klasičnega baleta. Skozi vaje na tleh (za krepitev mišic in raztegovanje) in pri drogu (demi plie, battement tednu, passe par terre) bomo osvojili muzikalnost, ustvarjalnost, gibanje in čustvenost ter precizno držo.

 

DELAVNICA "ŽIVIMO Z REKO KOLPO"

Termin: 19.7. – 21.7. Ura: 16:00 – 17:30 Lokacija: ODER 1, ob reki Kolpi

Število udeležencev: max. 10 Starost udeležencev: 9 – 15 let

sara milkovicjaka šikonjaSara Milković in Jaka Šikonja zelo uspešno zaključujeta šolanje na OŠ Metlika, dijaška leta pa bosta preživela na črnomaljski gimnaziji. Njuna najljubša šolska predmeta sta kemija in fizika. Vodila bosta delavnico Kemijska analiza vode. Skupina se bo odpravila do reke Kolpe in zajela vzorec vode ter opravila kemijsko analizo vode. S pomočjo interneta bomo ugotovili, kaj pomenijo meritve vzorčene vode in izdelali plakat s predstavljenimi rezultati.

dinaDina Pruščevič je študentka na Pedagoški fakulteti, kjer študira smer Biologija in kemija. Kot srednješolka na zdravstveni šoli je pridobila precej življenjskih izkušenj. Rada opazuje in preučuje naravo in obožuje ples. Na delavnici "Živimo z reko Kolpo" biološke smeri bomo udeleženci preiskovali rastlinske in živalske vrste na določenem terenu. Ugotavljali bomo zdravilne učinke rastlin in njihovo uporabo ter namen živalskih organizmov.

peter štubljarDomačin Peter Štubljar je profesor fizike in tehnike, ki poučuje na OŠ Kamnik. Kolpa ter njeni pojavi in lastnosti mu niso tuji. Na delavnici bomo udeleženci izvajali poskuse z vodo. Spoznali bomo, kako se lomi svetloba v vodi, da se žarek svetlobe s pomočjo vode da ukriviti, da lahko kapljico vode uporabimo kot povečevalno steklo in da ima naša reka Kolpa ogromno moč. Kolikšen pretok bo imela to poletje, bomo izmerili sami.

 


Share
Vi ste tukaj TKNP Teden kulture na placu 2011