Kresovanje 2011

kresovanje

Že 2. leto zapored je 30. aprila na spomladansko pozelenelem hribu, ki se vzpenja nad starim metliškim mestnim jedrom, zagorel prvomajski kres. Kres je po starodavnih navadah služil kot signalizacijska priprava za obveščanje prebivalcev pred nevarnostjo turških vpadov, dandanes nam pa služi kot ohranjanje ljudske šege in kot simbol praznovanja 1. maja, praznik dela.

Kud Plac je na sončno soboto pred večernim veseljačenjem pripravil aktivnosti, ki so se jih udeležili najmlajši, mladi in tudi starejši. Otroci so poslikavali steklene kozarce, iz katerih so nastali pisani lampijončki, ki so zvečer osvetlili Veselico in pričarali prijeten ambient. Poleg tega so najmlajši risali s kredami, streljali z lokom, balinali in uživali v druženju s sovrstniki in s starši.

Mladi in mlajši po srcu pa so se udeležili več različnih športnih turnirjev. Turnirji v streetballu, dvoranski odbojki in ping pong-u so potekali v Športni dvorani Osnovne šole Metlika, turnir v taroku pa je potekal na Veselici.

Ko je nad Metliko padel mrak, se je pričel kulturno-zabavni program. Najprej je nastopila Folklorna skupina Ivan Navratil s tamburaši, ki so v belih belokranjskih nošah, katere simbolizirajo bele breze, zaplesali in zapeli Lepo Anko ter Bodimo veseli.

Z vzpodbudnimi besedami in za aktivno delovanje izraženo podporo ekipi Kud Plac je nato obiskovalce pozdravila županja občine Metlika gospa Renata Brunskole.

Sledil je premierni nastop podmladka Plesnega društva Krokar. To so nadobudne mlade plesalke z imenom Lucky Start, ki vadijo plesne korake šele od oktobra 2010.

Za monociklistični show je poskrbel »flipman« Vid Skrbinšek iz Črnomlja, ki osvaja najvišje stopničke v različnih kategorijah na državnih in svetovnih prvenstvih.

Ob nastopu starejših plesalk Plesnega društva Krokar, ki so odplesale plesno predstavo Barve mojega giba, smo prižgali tudi naš kres, katerega plamen je plapolal več kot 10 metrov visoko.

Najboljšim športnikom turnirjev smo nato podelili priznanja in nagrade naših sponzorjev. V streetballu so 3. mesto zasedli Veseliški biki, 2. mesto Rok Skoliber Team in 1. mesto Big Chill. V dvoranski odbojki je na 3. stopničko stopila zasedba X-Team, na 2. ekipa 3 Metlika in na najvišjo stopničko ekipa Miške, ki je tako obranila lanski naslov prvaka. V ping-pongu se je 3. mesta veselil Miloš, 2. mesto je osvojil Valentino, 1. mesto pa je pripadlo Žigi. Med tarokaši je bronasto priznanje osvojil Dule, srebrno Mimi, najžlahtnejše priznanje pa je romalo v Čikotove roke.

Ob dobri kapljici in okusni hrani je pozno v noč sledila zabava in ples ob muziciranju skupin Nox Band iz Metlike in Kok Band iz Dolenjske.

Tradicija je lepa navada, zato z njo nadaljujemo na Veselici na prvomajsko noč tudi v letu 2012.


 

Share
Vi ste tukaj Kresovanje Kresovanje 2011