PUNG ART

Majhno mesto, kot je Metlika, ne nudi veliko možnosti za raznoliko kulturno udejstvovanje. S projektom Pung.Art dajemo različnim populacijam možnost, da spoznajo kvalitetne domače in tuje glasbene izvajalce. Osnovna ideja festivala je omogočiti nastop mladim, perspektivnim, še neuveljavljenim glasbenim skupinam, in jim s tem pomagati na začetku njihove glasbene poti. Omogočiti jim želimo pridobivanje novih izkušenj, izmenjavo mnenj z že uveljavljenimi glasbenimi skupinami, pridobivanje novih vez in poznanstev, jim ponuditi določeno stopnjo promocije. Tako festival pomeni nujno potrebno noto v našem lokalnem okolju, kjer mladi glasbeniki nimajo veliko priložnosti nastopati pred tako velikim občinstvom, nimajo kje pokazati kaj vse znajo, poleg tega pa festival ponuja priložnost vsem prebivalcem Bele krajine in širše, da si lahko izredno ugodno ogledajo vrhunske glasbene izvajalce. S festivalom želimo spodbuditi kreativnost in aktivnost pri mladih.

Projekt, ki ga bomo izvedli že sedmo leto, je v tem času pridobil na kredibilnosti meščanov in ostalih obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Z raznolikostjo programa želimo združiti mlajšo in starejšo generacijo in jih seznaniti z drugačnimi in novejšimi glasbenimi zvrstmi ter jim s tem razširiti glasbena obzorja. Menimo, da imajo mladi v Metliki premalo možnosti za aktivno preživljanje prostega časa in so tako prevečkrat prepuščeni sami sebi. Skozi celo leto se zvrsti le majhno število glasbenih prireditev, ki pa so večinoma namenjene starejši populaciji. Zato želimo s festivalom PungArt s pomočjo raznolikega programa pripomoči k manjšemu medgeneracijskemu razkoraku. Poleg tega se mladi glasbeni ustvarjalci nimajo kje predstaviti in izuriti v nastopanju. S premiernim nastopom na velikem odru imajo tako možnost igrati pred veliko množico v domačem kraju in si pridobiti pomembne izkušnje in podporo poslušalcev.

S festivalom želimo ponuditi raznolike, predvsem pa kvalitetne vsebine, pripomoči k razvijanju različnih kultur in subkultur v odročnih krajih Slovenije, promovirati aktivno državljanstvo in participacijo mladih (tiskana gradiva), vključiti mlade v aktivno udejstvovanje v družbenem okolju, omogočiti dostop vsem zainteresiranim (simbolična vstopnina 5 EUR za 2 dni), ponuditi kvalitetno glasbo, pripomoči k manjšanju medgeneracijskih razlik, predstaviti nove glasbene stile, zvrsti, promovirati aktivno in kreativno preživljanje prostega časa, predstaviti znane in uspešne glasbenike, ki jih ni mogoče slišati na regionalnem področju.

Skozi vse leto nas kontaktirajo mlade glasbene skupine iz vse Slovenije, ki si želijo nastopati na festivalu. Projekt PungArt je znan tako na regionalnem kot mednarodnem področju. Pripravljali smo ga v različnih regijah (Ljubljana, Metlika) v obliki sestankov, evalvacij, v sklopu delovnega vikenda, pa tudi kot individualno delo.

 Pung Art

Pung.Art is known as the first in-a-row open-air music festival in Slovenia. It is held in April in Metlika on the old school’s playground. 2-day long event is visited by all generations from Slovenia, Croatia and abroad. The purpose of it is to present the lesser known, yet not to a greater extent recognized domestic and foreign bands, performing atypical musical genres and to offer listeners the musical opposite of what is daily saturated via commercial radio stations and massive festivals. Each year the festivals offers the stage to a rising star from Bela krajina region and announces concerts of some well-known music legends from Slovenia, ex Yugoslavia and other member countries of EU.

Close Menu