Koncert ob koncu sveta – Silence na Metliški Koupi

Zadnjo majsko soboto smo na Metliški Koupi končno dočakali Koncert ob koncu sveta v izvedbi dua Silence in z gostom pianistom Igorjem Vićentićem, kateremu je prisluhnilo okrog 160 ljudi. Koncert smo sicer napovedali že lani avgusta in potem septembra ob naši 10-letnici delovanja, a nam je vsakokrat zagodlo deževno vreme.

Razmere za koncert so bile tokrat daleč od tega, da bi obiskovalec pomislil na konec sveta. Prej so bile blizu popolnosti. Žuborenje čez dan s soncem obsijane reke Kolpe, lunin sij na gladini reke, travnata površina z visokimi starimi drevesi, pod katerimi je v temi publika vsrkavala vsako noto in verz posebej ter oder pod milim nebom, obkrožen s šelestečimi drevesnimi krošnjami in stotinami lampijončkov, ki so utripali kot padli, ugašajoči utrinki z neba.

photo Bonino Englaro 3

Na odru so bile glavne zvezde večera gospod Boris Benko, izjemen vokalist z brezhibnim glasom in zavidljivim glasovnim razponom, ter vrhunska pianista gospoda Primož Hladnik in Igor Vićentić, ki sta sprehajala prste po tipkah japonskih salonskih klavirjev ter privzdigovala kladivca, ki so udarjala po izjemno uglašenih klavirskih strunah.

Duo Silence (gospoda Benko in Hladnik) sta z gostom pianistom Vićentićem v uri in pol predstavila program, ki je obsegal predvsem skladbe z zadnjega albuma Musical Accompaniment for the End of the World in predhodnega albuma Vain, a Tribute to a Ghost. Očarano občinstvo je za posladek dobilo tudi nekaj redko v živo izvajanih del, napisanih za gledališče. Po koncu koncerta in aplavzu, ki ni hotel pojenjati, so glasbeni umetniki začarani publiki namenili še dvojni bis.

photo- Živa Kočevar-12

Koncert ob koncu sveta v izvedbi dua Silence je bil najverjetneje njun edini letošnji samostojni koncert, saj veliko delujeta v različnih kulturno-umetniških projektih, med drugim pišeta tudi gledališko in filmsko glasbo. Letos avgusta se duo Silence kot člana delegacije odpravljata v Severno Korejo na Liberation Day Tour s skupino Laibach.

V Metliki jih je, kot so Silence omenili, očaralo fascinantno prizorišče, gostoljubje in brezhibna organizacija. Pravijo, da je naša Kud Plac ekipa postavila zelo visoke kriterije za vse prihodnje konce sveta!

Ob tej priložnosti smo nekdanjim ustanovnim članom in vsem dosedanjim predsednikom društva podelili t.i. »Kudovčke« kot zahvala za njihovo delo in za dobro zapuščino, s katero kot njihovi nasledniki lahko nemoteno delujemo naprej.

photo Bonino Englaro 2

Sponzorji Koncerta ob koncu sveta:
Urad RS Za Mladino, Adriatic Slovenica, Občina Metlika, Mestna skupnost Metlika, Televizija Vaš KanalKAportal, Radio Študent 89,3 MHzElektrolux d.o.o., Belokranjec, Tvojih 5 minut

Utrinki:

http://www.vaskanal.com/novice/kultura/22962-koncert-ob-koncu-sveta.html

http://koridor-ku.si/reportaza/silence-metliska-koupa-30-5-2015/

http://www.si21.com/Glasba/Koncert_ob_koncu_sveta_dua_Silence_v_Metliki/

http://www.lokalno.si/2015/06/04/135890/zgodba/Koncert_ob_koncu_sveta_dua_Silence_v_Metliki/

http://www.napovednik.com/galerija/index.php?gid=4638

 

 

Close Menu